Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

DANS ETMEK PARKİNSONA İYİ GELİYOR!

14 February 2022, Monday 12:13

En sık görülen ikinci sıradaki  ilerleyici nörolojik hastalık olan Parkinson hastalığı yalnız titreme ile seyretmez, hareketlerde yavaşlama, yürüme ve denge bozuklukları da hastalığın  önemli bulgularındandır. Yürüme ve denge problemleri hastaların  günlük yaşam aktivitelerini ciddi oranda kısıtlar.

Hastalık ilerledikçe, nerede ise hastaların  yarısında demansa dek evrilebilen değişen derecelerde bellek bozuklukları görülür.

Günümüzde  kesin tedavisi olmayan Parkinson hastalığı, uygun ilaç tedavisi, gereğinde cerrahi yöntemler ile yavaşlatılabilir, kaybedilen fonksiyonların bir kısmı geri kazanılabilir. Hastalara tam bağımsız ya da yarı bağımlı bir yaşam sunmak doğru düzenlenmiş bir tedavi ile çoğu zaman mümkündür.

İlaç tedavisi dışında hastalığın olumsuz etkilerini azaltan  kanıta dayalı “tek” etkin tedavi metodu –pek çok nörolojik ve kronik hastalıkta olduğu gibi-“ fiziksel tıp ve rehabilitasyondur” .

İlginç olarak, egsersiz programlarına “ dans etmenin” de eklenmesi ile yalnızca fiziksel sorunlarda değil, bellek sorunlarında da iyileşmeler olduğu birbirinden bağımsız çalışmalarda izlenmiştir. Dansın ritmik özelliklerinin beyinde hücreler arasında yeni bağlantılara yol açarak, fiziksel ve zihinsel kapasiteyi güçlendirdiği düşünülmektedir.

Akıllara Parkinson hastalarının genellikle yaş belli yaş üzerinde olduğu için nasıl dans edecekleri sorusu gelebilir ??

Pek çoğunda fiziksel kapasitelerine göre uygun ritm bulunabilir.

Sonuçta dans etmek Parkinson’daki fiziksel egsersiz yöntemlerinin etkili bir parçasıdır ve hastalara iyi gelecektir.

Pandemi günleri geçince Parkinson hastalarımız torunlarının düğünlerinde neden halaya katılmasınlar ?

Güzel yaşamak dileği ile…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.