Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ELLERİM UYUŞUYOR

06 May 2022, Friday 11:20

Ellerim sabah kalkınca uyuşuyor: Ellerimiz yalnızca yastığımızın altında kaldığında uyuşmaz ! Evet, kolumuzu yastık altında uyumak ellerdeki uyuşmayı arttırır, ancak altında yatan bir neden varsa. Ellerde uyuşmanın en sık nedeni, el kaslarını hareket ettiren sinirlerin fazla çalışmaya bağlı tuzaklanmasıdır. “ Elde sinir sıkışması” olarak anılan bu durum elin fazla kullanılmasına bağlı söz konusu sinirin bilek düzeyinde hasarlanması sonucu olur.

Hamarat Hanım Hastalığı: Ben hala hastalarıma bu tanıyı koyarken, eski kitaplarda sıkça kullanılan bu başlığı anlatıyorum. Zira bilek gücüyle çalışan işçiler, bilgisayar başından kalkamayan beyaz yakalılar kadar çok fazla ev ve el işi yapan kadınlarda da bu hastalık çok sık görülüyor. Ellerde uyuşma dışında el kaslarında güçsüzlük ve el becerilerinde kaybı da zaman içinde gelişiyor.

Elektromiyografi ( EMG) tanıda çok önemli: Kısaca “ EMG “ olarak dilimize yerleşen bu teknik kas ve sinirlerin elektriksel olarak incelenmesi ve elde edilen ölçümlerin nöroloji uzmanı tarafından analizine dayanıyor. EMG, sinir hasarlarının tek objektif tanı yöntemidir.

Komşum ameliyat oldu, ama iyileşmedi: EMG ile tanı konduktan sonra ılımlı durumlarda istirahat ve fizik tedavi ile olay gerileyebiliyor. Ama cerrahi gerektiren durumlarda ayakta yapılan basit bir ameliyat ile kişi sağlığına kavuşabilir. Ancak ameliyatdan sonra yeterince dinlenilmezse hastalık tekrarlayabilir. Bir de gecikmiş ameliyat başarısının daha az olduğunu da vurgulamalıyım.

Şekeri unutmayalım! Şeker ( Diabet) yalnız ellerde değil, ayaklarda da uyuşmanın en sık nedenlerinden biri. Bunun nedeni şeker hastalığının sinirlerde zaman içinde hastalığın bir sonucu olarak yol açtığı hasar. Bu hasarın derecesi  kan şekerinin düzeyinden bağımsız olabildiği gibi, klinik olarak şeker tanısı konmadan yıllar önce de başlayabiliyor. On yıllık diabet hastalarının nerede ise tamamında sinir hasarı ( nöropati) mevcut.

Şekere bağlı sinir hasarının tedavisi var mı? En başta kan şekerinin kontrolü hasarı azaltır, ancak olay tamamen geri dönmez. Yeni gelişen ilaçlarla hastaların yaşamını cehenneme çeviren ağrı ve uyuşmalar azalıp, yaşam kalitesi yükselebilir. Ama her hastalıkta olduğu gibi kontrolün en baştan alınması gerektiğini söylemeye gerek yok..  Ayrıca şekeri olanlarda sinir sıkışmalarının daha çabuk geliştiğini ve tedaviye dirençli olduğunu da akılda tutalım.

Bayramda şekeri biraz fazla kaçırmış olabiliriz, şimdi kendimize bakma zamanı.

Güzel bir haftasonu ve güzel yaşamak dileği ile..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.