Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

HUZURSUZ GECELERİN NEDENİ : HUZURSUZ BACAKLAR SENDROMU

16 February 2022, Wednesday 14:49

Huzursuz Bacaklar Sendromu, adından da anlaşılacağı gibi, genellikle geceleri ortaya çıkan,  bacaklarda görülen rahatsız edici bir hareket ettirme  isteği ile karakterize bir hareket bozukluğu hastalığıdır.  Çok ileri durumlarda bulgular gündüze de yansıyabilir. Hastalığın her iki bacakta görülmesi tanıda önemlidir.

Uyku bozukluklarının en sık nedenlerindendir, kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda etkiler.

100 kişinin 6’sında bu durumun olduğunu düşünürsek oldukça yaygın olduğunu söyleyebiliriz.

Peki, Huzursuz Bacaklar Sendromu neden olur ?? Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte,

kas hareketlerini kontrol eden dopamin maddesinin eksikliğinden kaynaklandığını gösteren pek çok kanıt vardır. Ve bu durumu tıp tarihine ilk kez yazdıran bir Türk bilim adamı Prof. Dr. Şevket Akpınar’ı da saygı ve rahmetle anmak istiyorum.

Genetik yatkınlık, demir eksikliği, kronik hastalıklar, alkol, sigara, bazı ilaçların kullanımı hastalığı tetikleyebilir. Hiçbir nedene bağlı olmadan da ortaya çıkabilir. Kendiliğinden geçebilir, ama tekrarlayabilir de.. Hastalar bacaklarını hareket ettirirler, kalkar, dolaşırlar, tekrar yatarlar.  Soğuk suya tutarlar, buz tutarlar, ama nafile ! Huzursuz Bacaklar Sendromu ağrı kesici ile de geçmez !!

Bu durumdan müzdaripsek, ne yapabiliriz ??  Tabii ki genetiğimizi değiştiremeyiz.

Konusunda uzman bir hekimin önereceği ilaçlarla  daha “ ilk geceden “ rahat bir uyku çekmek olasıdır. Ancak tedavi tek gecelik değildir. Bazen birkaç ay sürebilir, ilgili hekimle işbirliği içinde  uzun süreli bir tedavi süreci gerekebilir. Tanıya yönelik tetkik ve tedaviler yapıldıktan sonra, yaşam tarzımız da yapacağımız bazı değişiklikler de  işe yarayabilir. Sigara ve alkolden kaçınmak, sağlıklı beslenmek, düzenli fiziksel egsersiz gibi. Kahve, çay, kola, enerji içeceği gibi kafeinli ürünler ve sigaranın akşamüstü saatlerinden sonra alınmaması önemlidir.

Huzursuz bacaklar sendromu kadar yaşam kalitesini bozmayan, uyku ilişkili başka hareket bozuklukları da vardır. Tüm bunlardan korunmak için, biraz da uyuma alışkanlıklarımız hakkında birkaç püf noktası belirtmek istiyorum: Sıcak odada, sıkı pijama ya da eşofmanla uyumak bacak hareketlerini arttırabilir. Bu yüzden yatılan odanın sıcaklığının 24 dereceyi aşmaması, kadınların gecelik, erkeklerin bacak hareketlerini fazla etkilemeyecek bol pijamalar giymesi işe yarayacaktır.

Huzurlu uykuların olduğu huzurlu geceler ve güzel yaşamak dileği ile...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.