Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

KABIZLIK VE PARKİNSON

08 June 2022, Wednesday 16:11

Ellerde titreme ve hareket yavaşlamasının temel belirtileri olduğu Parkinson hastalığı tüm dünyada giderek artmakta. İnsan ömrünün uzaması kadar, küresel düzeyde çevre kirliliği de bu artıştan sorumlu tutuluyor. Manisa ve civarında Parkinson hastalarının sayısı da oldukça fazla.

Hastalığı başlatan sinir hücrelerindeki kayıpların çok uzun yıllar önce başladığını artık net olarak biliyoruz. Koku duyusu kaybının öncü bir belirti olabileceğini de yakın zamanda konuştuk.

Parkinson hastalığının bağırsaklardan başladığına dair yeni bir görüş ve kanıtlar var. Kimileri ise hala beyinden başladığına dair klasik görüşü benimsiyor. Kesin olan ise her iki sistemin de etkilendiği. Güncel görüş Parkinson hastalığını beyin ve bağırsaktan başlayan formlar olarak iki ayrı sınıfta ele almak.

Bağırsaktan başlayan Parkinson hastalığında kabızlık en erken bulgu olabilir. Elbette ki kabızlığa yol açan hastalık ve durumlar oldukça fazla, ancak ailesinde Parkinson hastalığı olanlar ve titreme veya yavaşlamadan muzdarip kişilerin bir beyin ve sinir hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Bol lifli gıda ve yeterince sıvı almak da Parkinson hastalarının yaşam kalitesini bozan kabızlığı önleyebilir.

Güzel yaşamak dileği ile…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.