Manisa
08 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

KIRMIZI     ETİ   GÜVENLİ  SAKLAMANIN YOLLARI

14 June 2024, Friday 15:08

 

 

Ailenin   bir  araya  toplanmasına  vesile  olan  dini  bayramlarımızdan  Kurban Bayramı’na çok az bir zaman kaldı. Kurbanlar kesilerek pay edilecek ve paylaşılacak. Kalan etler ise   işlenecek   ve   daha sonra tüketilmek üzere saklamanın bir yolu bulunacaktır. Kırmızı etin  bozulmadan   saklanabilmesi   bu sıcak havalarda daha da önemlidir. Doğru yöntemlerle saklanmayan    etler  hızlıca  bozulabilir ve sağlımızı tehdit edebilir.

 

Öncelikle  kesilen  etler gıdaya   uygun kaplarla ve hava alacak şekilde taşınmalıdır. Kesim işleminden sonra  en  azından   5-6 saat güneş görmeyen  serin bir yerde bekletmek uygun olur ancak  yaz mevsiminde  hava sıcaklıkları buna  elverişli olmayabilir. Bunun için en azından  buzdolabında   24  saat  dinlendirilerek etin işlenmesi tavsiye edilir. Etler  4 0C olan buzdolabı sıcaklığında bir hafta boyunca bozulmadan  saklanabilir. Kıyma haline getirilen etler ise 3- 4 günden fazla bekletilmemelidir. Dinlendirme işlemi biten etleri kullanıma uygun büyüklüğe getirerek  porsiyonladıktan sonra -18 °C'de şoklayarak  6 ay saklayabilirsiniz. Şoklanmayan etler ise buzlukta 1 ay süre ile saklanabilir. Bayramların vazgeçilmez tatlarından olan kavurma da etleri saklayabilmenin başka bir yoludur. Kavrularak pişirme işleminden sonra uygun koşullarda 1 yıl kadar muhafaza edilebilir. Bu sürelerden daha uzun bekletilen etler ise zaman uzadıkça besin değerini, aromasını kaybetmeye başlayarak bozulmaya yakın olacaktır. Aromasını kaybetmiş et ile yapılan  yemeklerin   de lezzeti eksik olacaktır.

 

Saklama koşullarında önemli olan bir başka konu da etlerin büyük parçalar yerine, bir yemek için yeterli  olan  miktarda parçalara ayırıp, uygun ambalajla (buzdolabı poşedi, yağlı kağıt, streç film) buzdolabına yerleştirmektir. Bunun nedeni etleri çözüldükten sonra tekrar dondurmamaktır, çünkü bu işlem  gıda zehirlenmesi riskini oluşturur. Bonfile, pirzola gibi parça etlerin arasına pişirme  kağıdı  koyarak  dondurursanız  donarak yapışmanın önüne geçebilir ve  yeteri kadar alıp çözündürebilmeye olanak sağlamış olursunuz. Bunlarla beraber donmuş bir eti çözündürmenin en güvenli yolunun  normal buzdolabı sıcaklığında bekleterek çözündürme olduğunu belirterek ,

 

Sağlıklı,huzurlu bayramlar geçirmenizi  dilerim…

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.