Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

KRONİK YORGUNLUK VE AĞRI : SUÇLUSU COVİD Mİ ??

14 February 2022, Monday 12:27

  Kronik yorgunluk ve ağrı sorununu, yaşamında bir kez olsun deneyimlemeyen  kişi hemen hemen yoktur. Tıbbın her branşında hekimler, tüm dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen ve etkilemekte olan Covid 19 pandemisi sonrası, kronik yorgunluk ve ağrı ile başvuran hasta sayısında  belirgin artış olduğunu bildiriyorlar.
Covid 19 enfeksiyonuna yol açan virüsün koku siniri aracılığı ile beyine girdiğine dair kanıtlar var. Koku siniri beynimizin uzantısı olduğu için, enfeksiyon sırasında başağrısı, başdönmesi, koku ve tad alamama gibi nörolojik bulgular oldukça yaygın olarak gözükmektedir.

 Bir de “ Uzamış Covid  Sendromu “ kavramı ne yazık ki virüsle birlikte yaşamımıza girdi. Bu durumu aktif enfeksiyonun klasik bulguları iyileştikten sonra, virüsün dolaylı olarak  farklı organ ve sistemleri etkilemesi sonucu ortaya çıkan bulgular olarak tanımlayabiliriz. Ve bu sendrom, hastalığın ağır ya da hafif geçmesi ile de doğru orantılı değil...Dolayısı ile kimlerde olacağını, uzamış covid sendromunun etkilerinin ne kadar süreceğini, ya da kalıcı mı yoksa geçici mi olacağını şu an için ön göremiyoruz.

  Hastalığın inme, bilinç değişiklikleri, nöbetler,  hareket bozuklukları gibi pek çok nörolojik hastalıklara neden olduğunu başından beri biliyorduk; ancak kas iltihabı (miyopati) ve sinir hücresi hasarına bağlı ağrılar ( nöropatik ağrı) görece yeni öğrendiğimiz durumlar.Covid 19 enfeksiyonu sonrasında gelişen uzun süren yorgunluğun – en azından bir kısım hastada- hastalığın genel etkileri dışında, virüsün kas tutulumuna bağlı olduğu düşünülüyor. Zira virüsün parçacıkları beyin ve kaslarda görüldü.Sinir ucu hasarı sonrası gelişen ağrılar ( nöropatik ağrı) yaşamı nerede ise kabusa çeviren ve geleneksel tedaviler ile iyileşmeyen ağrılardır. Covid 19 virüsü ile ilişkilendirilen nöropatik ağrı vakaları da giderek artmaktadır.

 Kronik yorgunluk ve ağrılar, hele bir de nöropatik ağrı ise tartışmasız kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda etkiler ! Özellikle çalışan insanlar için iş performansı da oldukça düşer.  Kimse sürekli yorgun hissetmek ve ağrıyla yaşamak istemez !! Özellikle covid 19 enfeksiyonu geçirenlerin ( Hastalığı farkında olmadan geçiren milyonların da olabileceğini hatırlatarak) bu durumları yaşıyorlar ise nöroloji uzmanlarına da başvurmaları  gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bazı özel ilaçlar kişileri büyük oranda rahatlatabilir, “fiziksel tıp ve rehabilitasyon”  da bu uzun soluklu tedavinin önemli bir parçasıdır.  Tehlike henüz geçmiş değil !! Yanımızdaki düşmanı görmezden gelmeyelim, korunma yöntemlerini ihmal etmeyelim !!
  Güzel yaşamak dileği ile....

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.