Manisa
08 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisa Tarzanı’nı neden tüm dünya tanımıyor?

02 June 2024, Sunday 13:29

 

Manisa Tarzanı olarak tanınan Ahmet Bedevi, dünyanın bilinen ilk çevrecisi. 61 yıl önce bugün vefat etmiş; Manisa’nın ağaçlarını, ormanlarını yetim bırakmıştı…

Resmî kayıtlara göre bugün Irak sınırlarında kalan Samarra şehrinde doğmuş. Kerkük kökenli bir Türkmen olan Bedevi, Kurtuluş Savaşı'nda savaştığı için İstiklal Madalyası sahibi.

Hayatını Manisa’yı tüm Türkiye’ye örnek olacak şekilde ağaçlandırmaya adamış ve yaşadığı süre boyunca binlerce ağaç dikmiş. Spil Dağı'nda yaşayan ve Manisa sokaklarında üzerinde sadece şort ile dolaşan Ahmeddin Bedevi’ye, halk 1934 yapımı Tarzan filmi Manisa sinemalarında gösterime girdikten sonra yaşamını bu filmle özdeşleştirerek Manisa Tarzanı adını takmış.

1963 yılında hayatını kaybedince Manisa halkınca bir efsaneye dönüştürülmüş ve heykeli dikilmiş. Her yıl ölüm yıldönümü olan 31 Mayıs günü hatırası için törenler düzenleniyor, çevre etkinlikleri yapılıyor.

Manisa’nın en önemli değerlerinden biri olan Manisa Tarzanı, kentin diğer tarihi ve kültürel zenginlikleri gibi değeri yeteri kadar bilinmeyen isim.

Bugün dünyanın en önemli gündem konularından biri olan çevre alanında, bundan yaklaşık 100 yıl önce çalışmalar yapmaya başlamış; yeşilin, ağacın, ormanın önemini hayatının her anına yansıtarak göstermiş bir insan.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde böylesine önemli tarihi kişilikler çok daha iyi tanınıyor ve tanıtılıyor. Bizim de Manisa Tarzanı’nı uluslararası alanda tanınan bir isim haline getirmemiz gerekiyor.

Manisa Büyükşehir Belediyesi aslında bir süredir 31 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında Manisa Tarzanı ve Çevre Günleri adı altında çeşitli etkinliklerle değerlendiriyor. Ancak bugüne kadar bu etkinliklerin çok yüzeysel olduğu bir gerçek.

Büyükşehir Belediyesi, Başkan Ferdi Zeyrek’in iş başına geçmesiyle birlikte bu konuda da önemli mesafe almış gibi görünüyor. Çünkü bu yılki etkinlikler bir hayli zengin görünüyor.

Manisa Tarzanı’nın özellikle çocuklara ve gençlere, mümkünse dünyanın tüm çocuklarına ve gençlerine tanıtmamız gerekiyor. Çünkü dünyanın gelecekteki en önemli sorunu çevre ve doğal kaynaklar olacak. Yeni nesillerin daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için Manisa Tarzanı ruhuyla yetişmesi gerekiyor…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.