Manisa
23 October, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

MEGALOBLASTİK  ANEMİNİZ OLABİLİR

26 September 2024, Thursday 17:27

 

 

Anemi  tıbbi adıyla bilinen bu rahatsızlık  genellikle kansızlık olarak bilinir. Toplumda   kadınlar ve gençler başta olmak üzere  oldukça sık görülür. Kanda  kırmızı kan hücreleri, hemoglobin veya toplam hacmin yetersiz olması aneminin oluştuğunu gösterir. Vücutta organ ve dokulara yeterli oksijeni taşıyacak kadar sağlıklı kırmızı kan hücresi veya hemoglobinin  bulunmaması   kişide çeşitli  şikayetleri  meydana getirir.

Halsizlik  ve  bitkin hissetme, hızlı yorulma, kalp atışının hızlanması, baş ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, cildin soluk hal alması, el ve ayaklarda çabuk üşüme ve karıncalanma, saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma, uyku bozuklukları, dilde iltihap ve yaralanmalar, konsantrasyon bozukluğu, zayıflık, agresif ve sinirli olma, lipido düşüklüğü gibi belirtiler anemi varlığını işaret eder.Bunlara benzer şikayetleri olanların bir hekime başvurarak kan biyokimya testlerine baktırması yerinde olur.

Birbirinden farklı anemi türleri bulunur. Bunlar; Orak hücreli anemi, Aplastik anemi, Hemolitik anemi, Pernisiyöz anemi, Megaloblastik anemilerdir.Pernisiyöz anemi şekli B12 vitamini eksikliğinde var olurken, Megaloblastik anemide B12 vitamini ve folik asit eksikliği kendisini gösterir.Bunun nedeni ise yeteri kadar beslenmemek veya  besinlerden yeteri kadar vitamin  alınamamasıdır.

Anemi tanısı konulan hastanın türüne uygun tedavi uygulanır. Bununla beraber dışarıdan besin desteği alması (özellikle B12 ve folik asit), uygun beslenme planının oluşturulması ve hastaya düzenli uyku alışkanlığı kazandırılmalıdır. Beslenmesinde kafeinli yiyecek ve içecek (kahve, koyu çay, kola,çikolata) alışkanlıkları varsa çıkarmak veya azaltmak yararlı olur.Sigara kullanımı varsa uzak durulması tedaviye destek verir.

Özellikle B12 bakımından güçlü besin  kaynakları olan et, karaciğer, süt, peynir, yumurta ve folik asitten zengin yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, baklagiller, tahıllar ve sakakatlar beslenmede yer   almalıdır. Bunların yanı sıra vücutta  vitamin ve mineral emilimi için iyi bir mide asitliğinin ve bağırsak sindirminin  olması gerektiği de unutulmamalıdır.

 

 Sağlıkla kalın..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.