Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

METABOLİK SENDROM BEYNİMİZİ ETKİLİYOR!

01 July 2022, Friday 09:50

Modern çağın yoğun temposuna ayak uydurmaya çalışırken, bazen zaman darlığından, bazen yorgunluktan sağlıklı beslenemiyor, hazır veya fast food diye tabir edilen gıdalarla karnımızı doyurmaya çalışıyoruz. Çoğu zaman egzersiz yapmaya fırsat bulamadığımız gibi, baş etmekte zorlandığımız stres faktörleri de yaşamımızdan pek eksik olmuyor.

İşte bu yüzden  “ Metabolik Sendrom “ bütün dünyada deyim yerinde ise bir pandemi gibi yayılıyor.

Metabolik SendromNedir? Bir hastalık  mıdır?

Aslında tek başına Metabolik Sendrom tek bir hastalık değil, ciddi sekel bırakan ve yaşamı tehdit eden bir grup hastalığın kabul görmüş yeni bir tanımıdır. Yazının başında belirttiğim gibi okul çağlarından başlayarak, tüm iş yaşamı, hatta yaşam boyu adeta bir yarışın içinde gibi koşuşturmak modern çağın bu yeni sendromunu yarattı.

Metabolik Sendrom tanımına giren hastalıklar hangileridir?

Metabolik Sendrom’un tanı kriterleri  başlıca insülin direnci, ya da şeker hastalığı olması, kan yağları yüksekliği ve hipertansiyondur. Dolayısı ile kalp ve damar hastalıkları ve inmenin hiç tartışmasız en büyük risk faktörlerindendir. Ama Metabolik Sendrom’un olumsuz etkileri bunlarla da sınırlı değil…

Metabolik Sendrom ve Beynimiz : Son zamanlarda Metabolik Sendrom’un beyin üzerindeki olumsuz etkilerini gösteren çok sayıda çalışma yayınlandı. Metabolik Sendrom, beynimizin davranışlarımızı kontrol eden bölümünü etkileyerek psikiyatrik hastalıklara, özellikle de depresyona çok sık yol açmakta. Daha da önemlisi Metabolik Sendrom’un beynin hafıza alanlarını seçici olarak tutarak demansa dek evrilebilen unutkanlık yaptığına dair güçlü kanıtlar da mevcut. Demansın tüm dünyada artmasının nedeni yalnızca insan ömrünün uzaması değil, bir pandemigibi büyüyen Metabolik Sendrom olmasın ? Zira ileri yaşta sağlıklı bir beyine sahip olunabileceğini önceki yazılarda çokça konuştuk.

Metabolik Sendrom’dan korunmak için ne yapabiliriz ? Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel egzersiz yalnızca zinde bir beden için değil, sağlıklı bir beyin için de gerekli. Ama doğru yaşam alışkanlıklarını çocukluk yaşlarından itibaren kazanmak önem taşıyor. Zira ileri yaşlarda çabalamak yarışı başarıyla bitirmeye her zaman yetmiyor!

Belki de biraz yavaşlamak gerek ? Güzel ve sağlıklı yaşamak  dileği ile..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.