Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

MOZART VE EPİLEPSİ

29 June 2022, Wednesday 14:31

Söz müzikten açılmışken, yakın zamanda yapılan ilginç bir çalışmadan söz etmek istiyorum. Küçük yaşlardan itibaren klasik müzik dinlemenin zekayı arttırdığına dair çalışmaları çoğunuz duymuştur, dahi besteci Mozart’ın da ayrı bir yeri var.

Epilepsi (Sara) hastalarında yapılan söz konusu çalışmada  Mozart’ın belli bestelerinin dinletilmesi ile, beyinde epilepsi nöbetine yol açan elektriksel aktivitenin baskılandığı gösterildi. İlginç olarak katılımcıların favori parçaları bu etkiyi göstermiyordu. Farklı bestecilerin klasik müzik eserleri de..

Mozart’ın bestelerinin müzikal yapısı konunun uzmanlarınca incelendiğinde, eserlerin “ zıt melodik yapılarla” oluştuğu görüldü. Böylesi bir armoni, sara krizine yol açan aktiviteye karşı koruyucu rol oynuyor olabilir. Melodiler arası geçişler “olumlu duygusal tepkilere”  yol açarak olasılıkla riski azaltmakta.

Epilepsi  tedavisinin birinci şartının doğru ilaç tedavisi olduğunu unutmamakla birlikte, olumlu yaşam tarzı alışkanlıklarına sanırım Mozart da eklenmeli.

Mozart besteleri, beynimizi korumak için sanki gizli bir formüle sahip.

Güzel müzik, güzel yaşamaya yardımcı.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.