Manisa
18 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ÖMÜR KİTABIMIZA BİR RAMAZAN DAHA DÜŞTÜ

13 April 2022, Wednesday 09:32

Ve ömür kitabımıza bir Ramazan daha düştü. Kim bilir bir sonraki Ramazan’a kadar daha kimler düşecek ya da kimin hissesine bir Ramazan daha düşecek. Gün be gün evlerimizde inzivada tutacağımız oruçlarımızla kulluğuna tutunmaya çalışan bizleri, ömür kitaplarına bir Ramazan daha düşürerek bayramlarını bayram kılanlardan kılsın Rabbimiz.

İyi ki Rabbimiz, her sene Ramazan gibi bir mektebi tefekkür için bize yeniden bahşediyor. Unuttuğumuz değerleri hatırlatıyor, yalnız kalmış yüreklerimizin kapısını çalıyor. Ramazanla fark edemediklerinin farkına varanlardan, ramazanı değiştirenlerden değil ramazanla değişenlerden kılsın bizleri.

Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Peygamberimiz bu aydan söz ederken, “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluştur” buyuruyorlar.  (Et-Tergîb ve’t-Terhîb, II/95)

Hayat sevinç ve üzüntü şeridi halinde devam edip gider. Sıkıntılar içinde mutlu olabilmek en büyük bahtiyarlığımızdır. Hatalar daha çok itidaller kaybedildiğinde işlenir. Sevinç vesileleriyle aşırı şımarmak, üzüntü sebepleriyle yüz yüze gelince ölçüsüz üzülmemek yapmamız gerekenlerdendir. Sabır kuşanıp Rabbimizin ipine sarılarak belayı başka belalara gerekçe yapmadan şu huzur iklimini geçirmeye özen gösterelim.

Bu ayda, kurtuluş sebeplerimizden olan orucu, midemizle beraber tüm azalarımıza tutturarak, kalbimizi mâsivâdan arındırarak ehassü’l-havasın orucu gibi bütün varlığımızla Rahman’a bağlanmayı ilke edinelim. Ramazanla değişelim, ramazanla değiştirelim.

Ramazan, oruç ayıdır, Kur’an ayıdır, takva ayıdır. Ramazan, şükür ayıdır, tevbe ayıdır. Ramazan, itikâf, tefekkür taabbüd ayıdır. Ramazan, Allah’ın koyduğu sınırları gözetme ayıdır. Ve’l-hâsıl Kur’an’da ismi geçen Ramazan kulluğa soyunma ayıdır.

Ramazan cana sıhhat, ruha şifadır. Bedenimize, gönlümüze, gözümüze, dilimize bütün bedenimize şifa olsun inşallah.

Oruç insani iradenin tezahürüdür. Bizi Rabbe yakınlaştırır. Bedenimiz oruçla kulluğumuza şehadet eder. Bedenimizde sessiz bir huzurdur. En önemli kazanım takvadır.

Kameri aylardan dokuzuncusunun ismi olan Ramazan, adını ister yaz sonunda yağan ve yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasında ki "ramdâ" dan alsın ve günahlarımızı temizlesin;

ister güneşin  hararetinden taşların kızması anlamındaki "ramad" kelimesinden gelmiş olsun ve Müminlerin günahlarını yaksın;

ister de kılıcı keskinleştirmek için taşta dövmek manasındaki "ramd" dan alsın ve hazırlanmak anlamında olsun akıl baliğ Müslümanların oruç tutmakla mükellef oldukları, dinimizce kutsal kabul edilen bir aydır Ramazan.

Bu köşede bundan sonraki süreçte siz kıymetli okurlarımızla dini ve ahlaki gündemlerimizi değerlendirip hasbihal edeceğiz. Niyet hayır akıbet hayır; Ramazan ayında başladığımız bu sohbet-i canânın uzun yıllar devam etmesi niyazıyla Allah’a emanet olunuz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.