Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

PARKİNSON HASTALIĞI BAĞIRSAKLARDAN MI BAŞLIYOR ??

07 February 2022, Monday 09:27

Halk arasında “ Titreme Hastalığı” olarak bilinen “Parkinson hastalığı “ ilerleyici bir nörolojik hastalık olup, beyinde hareketin kontrolünü sağlayan “ Dopamin “ adlı hücrelerin kaybı sonucu oluşur. Modern tıbbın gelişimi ile hücre ölümüne yol açan karmaşık mekanizmaların çoğu aydınlatılsa da, nasıl oluştuğunu dair hala bilmediklerimiz var.

Günümüzde Parkinson hastalığının kesin bir tedavisi yok, ancak elimizdeki ilaç tedavisi, beyin pili ve fiziksel tıp ve rehabilitasyon yöntemleri ile hastaların yaşam kalitelerini düzeltmek mümkün.

Son  yıllarda tıp dünyasında “ Bağırsaklar= İkinci beyin “ kavramı  sıkça kullanılmaya başlandı. Bunun nedeni bağırsaklarımız üzerinde bulunan milyonlarca sinir hücresinin keşfi… İlginç olarak, bağırsaklarda bulunan sinir hücrelerinin, tıpkı beyinde olduğu gibi kendi aralarında da haberleştiği anlaşıldı. Bağırsaklar ve beyin arasında  “ Vagus “ adlı bir sinir aracılığı ile bağlantı var. Bağırsaklarımızda yaşayan yararlı mikroplar da bağışıklık sistemi açısından oldukça önemli. Sanılanın aksine, bağırsaklarımız  yalnızca sindirim sisteminin bir parçası değil, komuta merkezinin tam da başında yer alıyor!

Peki, Parkinson ve bağırsaklar arasındaki ilişki ne ??

Parkinson hastalığında hücre ölümü , ilk klinik bulgular ortaya çıkmadan çok uzun yıllar önce başlıyor. Söz konusu hücre kaybının bağırsaktan başlayıp, zamanla beyine yayıldığına dair pek çok bulgu var. Hastalığın öncelikle beyinde başladığına dair görüş de yaygın, sonuçta bir şekilde hem beyin hem de bağırsaklardaki sinir hücrelerinin kaybı hastalığa yol açan klinik bulguları başlatmakta.

Bağırsaklardaki yararlı bakterileri arttırmak mayalamada kullanılan ve “Probiyotik” olarak adlandırılan besin maddeleri ile mümkün. Probiyotiklerin pek çok hastalıkta olduğu gibi Parkinson’a da iyi geldiği gösterildi. Bu maddeler kültürümüzde bulunan yoğurt, peynir, kefir, baklagiller, tarhana gibi besinlerde bolca bulunmaktadır. Dolayısı ile Parkinson hastalarının sağlıklı beslenmesi de çok önemlidir.

Sonuç olarak, “ Beyin-Bağırsak ekseni “ keşfi, başta Parkinson olmak üzere pek nörolojik hastalığın tedavisinde umut vaat ediyor!

Güzel yaşamak dileği ile…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.