Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Şeker Hastalığı, Alzheimer nedeni olabilir!

19 January 2022, Wednesday 15:32

Diyabet hastalığının beyinde damar tıkanıklığı yaparak, değişen derecelerde unutkanlık yaptığı bilinirdi. Son yapılan araştırmalarda diyabete özgü mekanizmaların ( özellikle genetik olarak yatkın bireylerde) Alzheimer hastalığını başlatan protein birikimini tetiklediği gösterilmiştir.  Alzheimer hastalığını başlatan karmaşık mekanizmaların çoğu biliniyor, ancak tam olarak  nelerin tetiklediği henüz çözülmemiş bir denklem.
Elimizdeki  mevcut tedaviler hastalığı biraz yavaşlatabiliyor, kesin bir tedavi ise henüz yok. Bunların yanı sıra, diabetli kişilerin beyinlerinde bellek bölümü dışında, davranışların kontrol edildiği alanlarda da değişiklikler olduğu gösterildi. Belki de bu yüzden çoğu hasta diyette zorlanmakta!
Artık küresel bir problem olarak kabul edilen diabetin henüz keşfedilmemiş sonuçları olması da muhtemeldir. Dolayısı ile, diabetle müacedele bir halk sağlığı politikası da olmalıdır.
Diabetli kişilerin ilaç, diyet ve yaşam tarzı değişikliklerine dikkat etmeleri fiziksel ve ruhsal sağlıklarını korumak adına hayati önem taşır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.