Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ŞEKER VE BEYİN

09 May 2022, Monday 09:39

Başlığımız kulağa hoş gelse de, bayramlarımızın şeker tadında olmasını dilesek de, biz hekimler bayram sonrası bilinçsiz şeker tüketimi ve kötü beslenmenin yarattığı sorunlarla uğraşmaktayız. Şeker, yani glukoz hücrelerimizin çalışması için yaşamsal öneme sahip. Ancak metabolizması bozulunca, tüm organ ve dokuları etkileyen “ Diabet” hastalığına yol açıyor.

10  yıl sonra dünyada Diabet ( Şeker Hastalığı) pandemisi olacak: Bugün bile kimi otoriterler, tüm dünyada “ korkutucu” bir hıza artan şeker hastalığını bir pandemi, yani salgın hastalık olarak kabul ediyor. 10 yıl geçmeden dünyada en sık görülen hastalık olacağı görüşü de yaygın.  Diabet hastalığı basitçe tip 1ve tip 2 olarak ikiye ayrılır, ilk formda genetik çok ön planda iken, ikinci formda kötü yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları önemli rol oynamakta.

Gıdalar ne kadar suçlu ?  Ne yazık ki modern çağın temposuna ayak uydurmaya çalışırken, “fast-food” diye tanımlanan çabuk hazırlanan gıdalarla, ya da raf ömrü uzatılmış katkı maddeli besinlerle karnımızı doyuruyoruz. Tip 2 diabet  gelişiminde ve pek çok kronik hastalıkta kötü beslenmenin rolü çok fazla.

Yeni bir keşif: Diabetik beyin: Dikkat ederseniz şeker hastalarının en az yarısı beslenmelerine dikkat etmezler ya da edemezler. Sinir bilimi ile ilgili yapılan son çalışmalar şeker hastalarının beyninde zaman içinde davranışlarımızı kontrol eden bölgede bazı değişiklikler olduğunu, bu yüzden hastalarda bir çeşit “dürtü kontrol bozukluğu”durumunun ortaya çıktığını gösterdi. Bu yüzden hastalar yasaklara uymakta güçlük çekiyorlar.

Şeker hastalığının etkilemediği organ yok: Araştırmalar şeker hastalığının organlar üzerindeki olumsuz etkilerinin hastalık klinik bulgu vermeden yıllar önce başladığını ortaya koymakta. İç hastalıkları uzmanları “ Gizli şeker “ kavramını tartışır oldu. Bir önceki yazımda ağrı ve uyku bozukluğu ile hastaların yaşam kalitesini  bozan şekere bağlı sinir ucu yıpranmasının ( nöropati )gizli şeker döneminde başlayabileceğini yazmıştım.

Şeker hastalığında inme riski iki kat artıyor: Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol düzeyleri ile birlikte, inme yani beyin felcinin en büyük nedenlerinden biri de şeker hastalığı. İnme geçiren şeker hastalarında daha fazla sekel kaldığını da üzülerek vurgulamak zorundayım.

Şeker Hastalığı Alzheimer yapıyor: Alzheimer hastalığını en sık görülen bunama çeşidi olarak hemen hepimiz biliyoruz. Yakın geçmişe dek şeker hastalığının beyin damarlarında tıkanıklık yaparak  dolaylı yolla bunamaya yol açtığını düşünürdük. Oysa artık şeker hastalığının Alzheimer hastalığına yol açan kötü proteinin birikimine yol açtığını biliyoruz. Hem de yine oldukça erken dönemde.

Dün anneler günü idi. Anne eli ile hazırlanan tatlılar elbette ki çok lezzetlidir. Ancak sağlık durumumuza göre bu kaçamakları olabildiğince az yapmak, modern yaşam koşulları ile boğuşurken sağlıklı ve güzel yaşamayı da ihmal etmememiz gerekir.

Güzel bir hafta ve güzel yaşamak dileği ile..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.