SICAK HAVALARDA ÖDEM ARTIYOR
13 Haziran 2024, Perşembe 00:00
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte şikayetler de artmaya başlar. Bazı bireyler günlük kilo alımından, bazıları ayaklarında boğum boğum şişlik oluşmasından, bazıları ise her zaman kullandığı yüzük gibi takılarının parmaklarına olmamasından şikayetçi olur. Aslına bakılırsa yaz aylarına gelince bu şikayetler oldukça olağandır çünkü sıcak havalarda vücutta ödem oluşumu da artar. Sadece el veya ayak şişmesiyle kalmaz göz kapaklarımız ve yüzümüzde dahi bu değişimi fark ederiz.
Genel olarak ödem denilen şey vücudumuzda fazla su tutulumu olarak bilinir. Vücutta su tutulumu belli başlı bölgelerde olabildiği gibi tüm vücutta da görülebilir. “Neden yaz aylarında artar” derseniz, bunun nedeni vücuttaki damarların sıcak havalarda genişlemesidir. Genişleyen damarlarda dolaşan sıvı doku aralarına kaçar ve birikir. Elbette vücutta olması gerekenden fazla suyun tutulması sadece sıcak havalara bağlı değildir. Kalp yetmezliği, dolaşım bozuklukları, bazı hormonal bozukluklar ve değişiklikler ( tiroit hastalıkları, böbrek hastalıkları, kadınlarda adet dönemi, menopoz) bazı enfeksiyonlar ve tansiyon hastalıkları durumunda da ödem görülebilir. Dolayısıyla ödemin nedeni bir hekim kontrolünde tespit edilmelidir. Bu nedenlerden bağımsız olarak yaz sıcaklarında oluşan ödemler içinde alacağınız bazı küçük tedbirler yaşam konforunuzu arttırır.
Öncelikle masa başında bir işiniz olup çok hareketsiz kalıyorsanız acilen kendinize bir egzersiz programı planlayıp dolaşım sisteminizi hareketlendirmelisiniz. Vücutta su tutulumuna neden olan alkol, tuz ve aşırı karbonhidrat tüketiminden kaçınmalısınız.Salatalık, ananas, maydanoz (özellikle çiğ), kivi gibi besinler çok iyi ödem atıcılardır. Günlük beslenme programında mutlaka yer vermelisiniz. En önemli ödem atıcı içecekten söz edelim su… Yaz aylarında her zaman tükettiğinizden daha fazla su tüketmeye çalışın. Terleme yoluyla oldukça sıvı kaybınız olur. Yine iyi bir ödem atıcı ve antioksidan bilinen yeşil çayı ister sıcak isterseniz soğuk, limon ve maden suyu eşliğinde içebilirsiniz. Papatya, rezene, hindiba, biberiye ve herhangi bir rahatsızlığınız yoksa kiraz sapı çayı gibi bitki çaylarını da tüketebilirsiniz. Potasyumdan zengin kayısı, turp gibi besinlerin de vücutta sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardım ederek ödeme karşı etkili olduğu için gün içerisinde 3-4 adet kayısı ve haftada 2 kez turp tüketebilirsiniz.
Bunların yanısıra güneş altında kalmaktan korunarak ve bulunduğunuz ortamın sıcaklığını sabit tutmaya çalışarak ödem oluşumunu azaltabilirsiniz.
Sağlıkla kalın…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.