Manisa
08 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Sigara ile doğru mücadele edilebiliyor mu?

02 June 2024, Sunday 15:26

 

Dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan sigara, ne yazık ki bir türlü tehdit olmaktan çıkarılamıyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte ‘elektronik’ boyutuyla yaygınlaşmaya başlayan bu illet ile doğru mücadele etmek gerekiyor.

Son yıllarda ülkemizde sigara ile mücadele konusunda önemli adımlar atılıyor ancak henüz isteyen seviyeye ulaşmış olduğumuz söylenemez. Veriler de bize bunu gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü vesilesiyle bir kez daha paylaşılan rakamlar, sigara ile mücadele konusunda alınan mesafenin yeterli olmadığını gösteriyor.

Örneğin, Manisa’da 2024 yılı içinde bugüne kadar sigarayı bırakma polikliniklerine 722 kişi müracaat etmiş. Ücretsiz sigarayı bırakma ilacı başta olmak üzere bir çok konuda destek verilen bu isimlerden sadece 30’u sigarayı bırakabilmiş.

Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmakta. Sigara dumanında 5300’den fazla kimyasal madde mevcut. Bu kimyasal maddelerden bugüne kadar 70’den fazlası, kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olarak tanımlanıyor.

Yapılan incelemelere göre, 1,8 milyon kişinin akciğer kanser tanısı aldığı ve her yıl 1.6 milyonun da hastalığa bağlı hayatını kaybettiği belirlenmiş. Tüm bu riskler göz önünde bulundurularak tütünle mücadelede sağlanan başarı ile bağımlılıktan uzak, sağlıklı nesillerin yetişmesine büyük katkı sağlanacak.

Sigara ile mücadelenin önemli ayaklarından biri denetimler. Manisa özelinde denetimler 17 denetim ekibiyle devam  ediyor. 2024 yılı içerisinde il genelinde 27 bin 925 denetim gerçekleştirmiş ve kapalı alanda sigara yasağına uymayan 15 kişi ve 111 işletmeye para cezası uygulanmış.

Sigara ile mücadelede her geçen gün biraz daha ivme kazanıldığı bir gerçek ancak bu sorunu minumuma indirmek için gerekli mücadelenin verilebildiğini söylemek şimdilik zor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.