Manisa
21 September, 2024, Saturday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Sokak düğünleri kalmalı mı, kalkmalı mı?

20 September 2024, Friday 10:14

 

 

Manisa’da geçen hafta ilginç bir karara imza atıldı. Sokak düğünleri yasaklandı. Gerekçe çok sayıda şikâyet olması. Karar önemli çünkü toplumda neredeyse herkesi ilgilendiriyor. Kimileri bu kararı destekliyor, kimileri eleştiriyor.

Düğünler tarih boyunca oldu ve olacak. İki insanın yuva kurması tabii ki coşkuyla kutlanacak, bu konudaki gelenekler yaşatılacak. Ancak çağımızda kimsenin mutluluğu başkasının mutsuzluğuna neden olmamalı. Sokak düğünlerini de bu açıdan değerlendirmek lazım.

Manisa genelinde neredeyse her mahallede sokak düğünleri oluyor. Bunun nedenlerinden biri insanların bir düğün salonu tutacak ekonomik imkânlarının olmaması, bir diğeri de düğün coşkusunun mahallede, eş-dostun gözü önünde yaşanmak istemesi.

Öncelikle kimsenin bu en mutlu gününde düğün salonu tutamayacak bir imkânsızlık içinde olmaması gerekiyor. Varsa böyle bir durum yerel yönetimler müdahil olmalı, o çiftlere hayatlarının en güzel gününde düğün yapacak bir imkân sunmalı.

Nitekim Manisa genelinde birçok belediyenin ücretsiz veya düşük ücretli bu tür mekânları var. Şehzadeler ve Yunusemre Belediyelerinin birçok kırsal mahallede düğün salonu yaptığını ve bunu ücretsiz olarak vatandaşlara tahsis ettiğini biliyorum. Ancak şehir merkezinde bu imkânlar daha kısıtlı, birçok mahallede belediyeye ait bir düğün mekânı yok.

Diğer yandan ekonomik olarak salon tutma imkânı olduğu halde düğün coşkusunu mahallesinde, sokağında; dostun, düşmanın gözü önünde yapma konusunda ısrarcı olanlar var. Yapılan düğünle ilgisi olmayan hatta yaşlısı, hastası, bebeği ve sınava hazırlanan çocuğu olan aileleri rahatsız etme pahasına…

Oğlumun üniversite sınavına gireceği günün öncesinde, kapımın dibinde gece 12.00’lere kadar sokak düğünü gürültüsüne katlanmış biriyim. Kime ne anlatabilirim, ne söyleyebilirim… “Oğlum yarın sınava girecek, gürültü yapmayın” diyebilir miyim? Hayır. Polise şikâyet edebilir miyim? Hayır. Bu durumda çocuğumun hakkını kim koruyacak, uykusuz şekilde girdiği sınavda yaşadığı mağduriyeti kim giderecek?

Ben sokakta düğün yapılmasını yasaklayan kararı gönülden destekliyorum. Ancak düğün salonu tutamayacak durumda olan ailelere belediyeler ya da devlet gerekli desteği sağlamalı. Eğer böyle yapılabilirse kimse mağduriyet yaşamaz, kimsenin mutluluğu başkasının mutsuzluk kaynağı olmaz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.