Manisa
23 October, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Sokak köpekleri ve insanlar

28 August 2024, Wednesday 15:46

Son zamanlarda ülkeyi ikiye bölen sokak hayvanlarının uyutulması konusu hala gündemden düşmüyor. Bana kalırsa hayvanların yaşam haklarını elinden almak canice fakat maalesef ki sokak hayvanlarının arttığı bu dönemlerde hayvanların küçük çocuklara, yaşlılara ve hatta yoldan geçen herhangi bir kişiye de saldırıyor olması da iyi bir şey değil. Sokak hayvanlarının insanlara zarar vermemesi için gerekli önlemler alınırsa böyle bir sorunun gündemde yer alacağını sanmıyorum. Mesela sokak köpeklerinin uyutulması kanununu uygulamayacağını açıklayan CHP yönetimi idaresinde bulunan Belediyeliklerin ortaya koyacağı çözümler şayet etkili ve gözle görülür bir işleve sahip olursa diğer belediyeler için de örnek teşkil eder. Köpeklere sahip çıkacaklarını söyleyen belediyeler arasında da yer alan Manisa Büyükşehir Belediyesi de bu konuda adım atmaya başladı. En basitinden hayvanlar için barınak ve veteriner hekimler görevlendireceklerini açıkladı. Artan sokak köpeklerine de çözümü kısırlaştırma yapmakta buldular. Bu durum hayvan severleri yine ayağa kaldırabilir çünkü onlara göre hayvanların üreme hakları da ellerinden alınmamalı. Bana kalırsa üreme haklarından çok yaşama hakları daha öncelikli. Öldürülmesindense kısırlaştırılmasını daha doğru buluyorum. Tabi hayvanları kısırlaştırdık işimiz bitti gözüyle bakılırsa sorunlar çözülmüş olmaz o yüzden kısırlaştırılan hayvanların rahat edebilecekleri ve beslenebilecekleri bir barınağın bir an önce faaliyete geçirilmesi gerekir.

Manisa’da sokak hayvanı sorunu için 10maddelik bir çalışma programı düzenlenmiş. İlk öncelikleri toplanan hayvanlara yuva bulmak. Sokak hayvanına sahip çıkacak bir kişiye yardım kiti verileceği söylendi. Hayvanlar için indirimli veteriner hizmeti sağlamak. Bu gibi tam anlamıyla hayvanlara sahip çıkacak bir uygulama ortaya çıkartıldı. Bu uygulama kendi adıma söyleyecek olursam güzel fakat yeterli olur mu işte bundan emin değilim.

Hem insanların hem de sokak köpeklerinin dostça bir arada yaşayabilecekleri günlerin gelmesini gerçekten çok isterim. İnşallah bu uygulama da ek tedbirlerle daha etkili bir çözüm olabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.