Manisa
23 October, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Üzüm üreticisi bu yıl kazanacak mı?

07 August 2024, Wednesday 11:27

 

Türkiye’nin en önemli üzüm üretim merkezi olan Manisa’da hasat dönemi başladı. Üreticinin merakla beklediği kuru üzüm taban fiyatı da bu yıl erken açıklandı. Öngörülen fiyat 7 numara üzüm için 100 TL.

Manisa’da on binlerce çiftçi üzüm yetiştiriyor. Dünyanın en kaliteli çekirdeksiz üzümleri bereketli Gediz ovasında yetişiyor. Bu nedenle üzüme verilen fiyat, Manisa için hayati derecede önemli.

Geçen yıl fiyat açıklaması yapılmadı, ondan önceki yıl taban fiyat taa Eylül ayına sarktı, üretici düşük fiyata tüccara ürün satmak zorunda kaldı. Bu yıl da zamanında açıklanmasa veya ederinin altında bir fiyat açıklansa çiftçinin iflahı kesilecekti!

Üzüm zahmetli bir iş; emek ister, özen ister, biraz da talih ister. Dolusu var, serimi esnasında yağmuru var, çeşitli hastalıkları var. Bir afet, yıl boyu verilen emeği boşa çıkarıyor.

Allah’tan bu yıl çok ciddi bir afet yaşanmadı henüz. Havaların çok sıcak olması bir miktar olumsuz etkiledi ancak rekolte tahmini olarak 203 bin ton rakamı telaffuz ediliyor.

Önceki yıllarda 300 bin tona yaklaşan rekolteler oldu, geçen yıl ise afetler nedeniyle 200 bin tonun altına inmişti. Bu sene rekolte çok iyi değil ama çok kötü de değil.

Bu yıl fiyat istikrarı çok önemli. Açıklanan taban fiyatın psikolojik sınır olan 100 TL’nin altında olmaması olumlu ancak bu rakamın altına düşülmemesi gerekiyor.

Burada en büyük görev üreticiye düşüyor. Küçük ve günü birlik hesaplar yaparak kimse malını ucuza tüccara vermeyecek. Herkes kendi hakkını koruyacak, emeğinin karşılığını almaya çalışacak.

Bu yıl üzüm taban fiyatını TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ferhat Şen açıkladı. Önceki yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı açıklıyordu. Burada önemli olan fiyatın kimin açıkladığı değil öngörülen taban fiyatın altına düşülmemesi.

Birlik Başkanı Ferhat Şen, “Fiyat belirlerken kuru üzüm piyasa fiyatlarının yanı sıra ülkemizin kuru üzüm rekoltesi ile dünya üretici ülkelerinin rekolte miktarı ve fiyatlarını da dikkate alıyoruz" dedi. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi'nin stoklarında üzüm kalmadığını açıkladı. Bu da üretici için güzel bir haber.

Bu yıl üzümün değeri konusunda ciddi bir sorun görünmüyor. Eğer bu saatten sonra ciddi afetler de yaşanmazsa Manisa çiftçisi en azından üzüm konusunda zarar etmeyecek.

Ne yazık ki domates başta olmak üzere diğer birçok kalemde büyük zararlar var. Bunu da bir sonraki yazımda anlatmaya çalışacağım…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.