Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

YAPAY ZEKANIN TIPTA KULLANIMI 

23 February 2022, Wednesday 10:51

Bugün teknolojideki baş döndürücü gelişmeler sonucu yaşamımıza giren “ Yapay Zeka “ kavramını ve tıp alanındaki  kullanımını konuşacağız. Bir nöroloji uzmanı olarak yapay zekanın nörolojide hali hazırda kullanımda olan tanı ve tedavi yöntemleri ile olumlu sonuçlar alınan ve süre gelmekte olan çalışma sonuçlarından söz edeceğim. 

YAPAY ZEKA NEDİR ? En basit tanımı ile insanlara özgü “ öğrenme ve problem çözme yetilerinin ” bilgisayar sistemleri aracılı yapılmasıdır, diğer bir deyişle bilgisayar yazılım sistemlerinin insan zekasını “ taklit edebilme “ becerisidir. 

YAPAY ZEKA VE MRG: Kısaca “ MRG “ olarak adlandırdığımız manyetik rezonans görüntüleme cihazlarına yapay zeka ile çalışan yazılımlar yüklenebiliyor. Şanslıyız ki, bu teknoloji ülkemizdeki bazı merkezlerde bulunmaktadır. Bu sayede nörolojik hastalıkların tanı ve takibini objektif olarak yapmak olası. MS ( Multipl Skleroz ) hastalarında yapay zeka ile saniyeler için de lezyonların ( Hastalığın beyinde yol açtığı tahribatların ) sayısı, yerleri çok hızlı saptanarak, önceki verilerle kıyaslanabiliyor. Dolayısı ile hastalığın ilerleyip-ilerlemediği, evrelemesi daha doğru bir biçimde yapılabilir. 

YAPAY ZEKA VE BEYİN PİLİ: Beyin pili, başta “ Hareket bozuklukarı “ ve “ Epilepsi “ gibi nörolojik  hastalıklarda, özel durumlarda ilaç tedavisine ek olarak başvurulan ve oldukça da yararlı bir yöntem. Basit bir cerrahi girişim ile beyine dışardan kontrol edilebilen bir batarya ile çalışan küçük bir cihaz yerleştirilmektedir. Parkinson hastalığında özel bir ayar çoğunlukla gerekmezken, epilepsi hastalarının nöbeti hissettiklerinde cihazının ayarını değiştirmeleri gerekebilir. Hastaların cihazları şarj etmeyi unutmaları ya da her zaman nöbeti hissedememesi zaman zaman ciddi sorunlara yol açmaktadır. 

Yeni yazılımlarla beyin pillerinin hareket bozukluklarında atım frekansına, epilepsi hastalarında da nöbet başlamadan önce beyindeki elektriksel değişikliklerle göre uyarı veren çeşitleri geliştirildi. Bu sayede hastanın kendi iradeleri dışında, istemsiz hareketleri kontrollü olarak azaltmak ve nöbetleri önlemek mümkün olabilir. Ayrıca bu sistemlerin “ wi-fi “ ve  “ bluetooth “ gibi pratik teknolojiler ile çalışanları da kullanıma girmek üzere. 

YAPAY ZEKA VE GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER : Kimilerimizin kullandığı akıllı saatler de aslında yapay zekanın bir ürünü. Titreme ile giden hastalıklarda özel bir programın yüklendiği akıllı saat uygulaması ile hastalarda titremenin azaldığı izlendi ve yurt dışında kullanıma girdi. Ancak bu teknolojinin oldukça pahalı olduğunu, henüz ülkemizde olmadığını da belirtmeliyim. 

Yapay zekanın gerek nöroloji, gerek tıbbın diğer alanlarında artan örneklerini çoğaltmak mümkün. 

YAPAY ZEKA, İNSAN ZEKASININ ÖNÜNE GEÇEBİLİR Mİ ? Bir gün dünyayı  robotların ele geçireceğine inanmıyorum, zira yapay zekayı yaratan da insan oğlunun kendisi ! Ancak yapay zeka yazılımları en iyi asistanımız olma yolunda ve pek çok hastalığın tanı ve tedavisine büyük katkılar sağlayacağı kesin. 

Yine de de son söz,  yapay zeka ile edinilen verilerin analizini mesleki deneyim ve bilgi birikimleri ışığında yorumlayan hekimlerde olacaktır. 

Güzel yaşamak dileği ile.. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.